Windshell is a 28-storey luxury residential development located in Bangkok, Thailand. Pernille Lind Studio designed the show apartment and all of the public areas with a strong focus on craft, a grounding in the locality, and a global outlook.

The show apartment, with its unusually generous spaces, was designed as a series of flexible zones for an adaptable, contemporary residence. Its eclectic mix of styles and eras evokes the feeling of a family home occupied by well-travelled, worldly locals: objects from Bangkok’s antique markets are combined with vintage pieces from Scandinavia; artwork by contemporary US- and UK-based artists meets work by Thai photographers who depict the local context, past and present. Warm, natural materials include dark wood, bamboo blinds and abundant plant life accompanied by a fabric palette of subtle tones of caramel, sand, blues and gold. Elliot Chair designed by Jason Miller and crafted by De La Espada features in the dining area.

The public areas reflect the same spatial flexibility, attention to craft, and worldly aesthetic of the show apartment. Local craftsmen and manufacturers were commissioned to create custom furniture and spatial dividers, using local materials such as bamboo and teak. Thai and further Asian touches were added in the styling of collectable ceramics and objects. The warm, subtle fabric palette was carefully selected to soften the spaces, and Zeigler-style vintage rugs offer a sophisticated contrast to the concrete architecture. The lounge areas offer cosy sitting arrangements for residents to meet visitors or to work. More focussed and group working are accommodated in the library with its large communal table and comfortable seating: Capo Dining Armchair designed by Neri&Hu and crafted by De La Espada.

Photo credit: Thanawat Phetchan

In the sunlit, tropical city of Singapore, boutique design firm millihaus designed a luxury apartment with a distinguishing concept: one that encapsulates the Japanese autumn season. The 3-bedroom 2,260 sq ft apartment, situated in Singapore’s prime Orchard Road district, offers a respite, employing its seasonal inspiration to create a sense of tranquility.

In crafting a meditative space, the design team introduced a new threshold comprised of full-height timber-cladded walls and sliding doors, making the entry foyer a quiet transition space between the home and outside. This threshold spans the entire length of the apartment, creating a continuous timber backdrop for the living and dining areas. Full-height glazing on the facade opposite provides panoramic views of the cityscape, from the privileged perspective of the 33rd floor.

In the dining area, a custom Brazilian Arabescato marble top dining table is flanked by American black walnut Elliot Dining Chairs designed by Jason Miller and crafted by De La Espada. The legs of the dining chairs, recalling the shape of chopsticks, are a playful nod to the traditional Japanese dinnerware on the table.

Photo credit: Khoo Guojie