The Lantern

Enlarge image View image of The Lantern

The Lantern is a residence in South West London with extension and refurbishment by Fraher Architects. The existing building, essentially rebuilt from the inside out and extended down and outwards, was transformed into a series of spaces with a strong reference to Eastern Design. Natural light is maximised through the use of glass, from the floor to ceiling sliding glass doors in the kitchen, to the slice of glass that wraps vertically around the two floor extension, acting as a light box for the rest of the building. A central four storey American Black Walnut staircase connects the habitable spaces through its tree like presence, and can be overlooked from the roof top study at the top of the house. Natural materials are used in abundance with timber used for the staircase, flooring, and bespoke cabinetry. The kitchen features Light Extending Table designed by Matthew Hilton and manufactured by De La Espada.

Photo credit: Jack Hobhouse

Featured Products

This innovative dining table extends with ease and elegance, offering three possible lengths. When fully extended, this table can seat 12 to 14 people. The tabletop is made from engineered solid wood, a clever use of premium timber providing greater stability in this demanding application. Set upon sculptural legs, the tabletop opens effortlessly and holds the two leaves within a fabric lined compartment when not in use. Designed by Matthew Hilton for his eponymous brand, and manufactured by De La Espada craftsmen.