Modern New Home is a minimal, contemporary 4-bedroom house in Hampstead, north London, with a generous open-plan living space and huge picture windows overlooking ancient woodland. Interior design studio, Black & Milk created an interior to match the exciting architecture by Claridge Architects, focusing on marrying the interior and exterior spaces, and creating a home that is design-conscious yet relaxed, with luxury communicated through quality of materials and finishes. A neutral colour scheme is paired with natural materials and textures including natural fibre wallpaper, wide engineered oak floorboards, solid wood furniture, and handmade accessories. The abundant use of plants further brings the outside in. De La Espada furniture is used in the study area, including Harold Desk by Luca Nichetto and Porto Chair by Matthew Hilton. Pole Light, also by Matthew Hilton, illuminates the reading area in the living space, its linen shade mirroring the washed linen curtains beyond.

Kona Coast Retreat is set on a lava field poised at the edge of the Pacific Ocean. This unique, custom-built residence reimagines a Hawaiian sanctuary with an unexpected, integrated and completely modern design scheme with interiors by NICOLEHOLLIS and architecture by Shay Zak. A traditional Hawaiian, open-plan hale scheme, consisting of seven separate pavilions, is transformed into a contemporary amalgamation of rich texture, tone, and surface.

Embracing the site context, the materials palette underscores deep elemental ties including puka lava floor tiles and coral wall blocks. Collaborations include lighting by the artist Michele Oka Doner who employs the shape of branches from the property’s indigenous Kiawe tree to explore the volcanic isles’ verdant nature. This distinctive home encapsulates a poetic ode to the rugged Kona Coast and the beloved beach culture of its owners. Manta Dining Chair and Low Lounge Chair by Matthew Hilton are included in the interior.

Photo credit: Laure Joliet

Equinox Sports Club West LA is a members-only club where the famed Equinox philosophy of health and fitness meets the luxury service of a resort-like escape. The club offers group fitness, personal training, sport-specific coaching and leagues, a junior Olympic-size lap pool with saline filtration system, and nutritional consultation. Also included in the 100,000 square foot space is a spa offering massages, luxurious facials and refreshing body wraps; a MichaelJohn salon; and the retail flagship of The Shop, with a hand-tailored assortment of performance and fashion items. Well-known restaurateur, Mario Oliver created the full-service destination restaurant, Oliver which serves healthy, highly acclaimed, culinary cuisine. Guests may dine in the restaurant, or in the adjoining lounge which features carefully curated design elements such as a sleek indoor fireplace, and modern lounge furniture including Hepburn Sofa by Matthew Hilton.

Piampiano Residence, located in Woody Creek, Colorado, was designed by Studio B Architecture + Interiors. Perched at the rivers edge, this project consists of an addition to the existing house as well as a detached garage with a dwelling unit above. The new architecture reinterprets the existing house and marries the project as 'a whole' through its use of materials, patterns and massing. Glass is used in abundance to maximise the stunning natural views uniting the indoor and outdoor spaces. Coupled with the generous use of reclaimed wood siding on both the exterior and interior, the materials reflect a sensitivity and understanding for the location. Hepburn Sofa by Matthew Hilton is used in the living area, overlooking the river.

Photo credits:
Above image by Nick Johnson
Below images by Derek Skalko

Union Street Residence is a 1,854 square foot apartment in Brooklyn, New York with interior design by Workstead. The designers added richness and warmth to the space through the use of beautiful materials, and maximised storage space with the addition of millwork pieces including a media unit in walnut timber, and a bar/music station. The living room features floor to ceiling windows which provide a clear view of the treetops beyond, and this greenery is repeated indoors through the use of plants. The furniture and accessories incorporate a mix of old and new, with many items from local stores in Brooklyn. Workstead incorporated artwork very personal to the clients, including a large photograph by one of the clients’ father, which features in the dining room just next to Light Table by Matthew Hilton.

Photo credit: Matthew Williams

Elizabeth II is a residence designed by Bates Masi Architects located in the bustling resort town of Amagansett, NY. The form was driven by architectural acoustics to shield the property from the sounds of the town, and to create a unique acoustic character for the house through manipulation of interior details. A series of parallel walls made from insulated concrete build from a human-scale wall at the entry to a high wall along the centre of the house. These walls provide excellent thermal insulation and an extremely low sound transmission. The custom stainless steel clips that attach the wide cedar board siding to the walls were designed to prolong the life of the siding, working with the natural movement of the wood. Inside, hinges hang cedar boards in front of a felt panel, allowing the central room to be acoustically tuned for intimate gatherings or boisterous parties. This central space in the home has a visual warmth enhanced by the use of natural materials, and includes Light Extending Table by Matthew Hilton.

Photo credit: Bates Masi Architects

The Joule is a 161-room luxury hotel set in a revitalised 1920s neo-Gothic landmark building in the heart of Dallas, Texas. Integrating contemporary design into a timeless setting, the hotel includes a cantilevered glass rooftop pool, dramatic art installations, unique retail boutiques and a TASCHEN Library. In late 2013, a two year transformation and expansion led by renowned interior designer, Adam D. Tihany was completed. Combining the talents of top hospitality designers, architects and seasoned consultants, the expansion includes additional guest suites and penthouses; an 8,000 square foot subterranean luxury spa by ESPA; new event spaces including a rooftop garden terrace; a new restaurant; and an expanded lobby and lobby bar styled by TenOverSix. Fin, Colombo, and Tapas Dining Chairs by Matthew Hilton feature in the lobby.

The Lantern is a residence in South West London with extension and refurbishment by Fraher Architects. The existing building, essentially rebuilt from the inside out and extended down and outwards, was transformed into a series of spaces with a strong reference to Eastern Design. Natural light is maximised through the use of glass, from the floor to ceiling sliding glass doors in the kitchen, to the slice of glass that wraps vertically around the two floor extension, acting as a light box for the rest of the building. A central four storey American Black Walnut staircase connects the habitable spaces through its tree like presence, and can be overlooked from the roof top study at the top of the house. Natural materials are used in abundance with timber used for the staircase, flooring, and bespoke cabinetry. The kitchen features Light Extending Table designed by Matthew Hilton and manufactured by De La Espada.

Photo credit: Jack Hobhouse

Viking by Crown is a residential development in Waterloo, Sydney, designed by MHN Design Union. It includes 110 apartments, a 25-metre pool, a fully equipped gymnasium and a ground-floor terrace cafe. The three-bedroom penthouse features abundant natural light and panoramic views and was styled by furniture and homewares retailer, Spence & Lyda. Great depth and warmth was created by layering textures and patterns, and an eclectic mix of one-of-a-kind pieces with modern furniture from the Spence & Lyda showroom. Furniture includes Hepburn Bed, Light Extending Table, and Hepburn Sofa, all designed by Matthew Hilton and manufactured by De La Espada craftspeople.

Photo credit: Nicholas Watts

8 Octavia is a luxury modern residential building located on the corner of Market and Octavia in San Francisco. Designed by Stanley Saitowitz, and developed by DDG and DM Development, this eight story building features a glass facade with aluminium aero foil louvers which residents can operate to control the level of natural light and privacy. Concept units curated by The Future Perfect and Propeller feature wooden flooring from Austria, floor to ceiling windows, and furniture including Hepburn Sofa, Light Table, Upholstered Tapas Chair Burnham Windsor Chair, Different Trains cabinet, Pole Light, I-Beam Side Table, Hepburn Bed, Mary’s Side Table and McQueen Bedside Chest by Matthew Hilton, all manufactured by De La Espada craftspeople.

Photo credit: Ray Potes

47 Plaza is a 1928 pre-war apartment in the Rosario Candela-designed 47 Plaza Building on Prospect Park in Brooklyn. The apartment was refurbished by Workstead, who maintained original features including the floors, trim and mouldings to keep the context of the prewar vocabulary. Thoughtful updates to the space bring a modern sensibility, and the choice of colours and materials, including a French Grey paint and solid wood accents, fuse the new with the old. The dining area includes Light Extending Table by Matthew Hilton.

Photo credit: Matthew Williams

Radiologische Praxis Philip G. Petry is a radiology practice located in Viernheim, near Mannheim, Germany. Interior architect, Mathias Reuter of Reuter + Schmidt, created a relaxed atmosphere that exudes inner peace for a positive, calming affect on the patients. Reuter explains the approach thus, "Our aim was to create rooms which are like good friends, full of life - organic, and real." Honest materials including timber, stone and concrete are softened by largely monochrome textiles and the occasional burst of colour. Abundant natural light floods the space. Orson Desk, Fin Dining Chair, Low Lounge Chair and Different Trains cabinet by Matthew Hilton are among the carefully selected pieces of furniture.

Photo credit: Christian Dammert

BIT

BIT is an anti-chain of restaurants in Oslo and Bergen, each with its own unique atmosphere, serving high quality made to order sandwiches, salads, and baked goods. Developed in the vision of Oslo based Dinamo Design, the brand provides everyday luxury in peoples lives by elevating their eating experience.

The Oslo branch of BIT, located in the 'English quarter' of the city, benefits from unique grandiose architecture complete with tall ceilings, vertical lines, and large, arched windows overlooking a busy intersection. It is a quiet sanctuary away from the hustle and bustle of the city, the daily grind of our busy lives. The space, conceived and designed by Axel Hartvig-Larsen and Morten Kristiansen of Dinamo Design in collaboration with Karoline Bommen (Concept Design) and Visual Artist, Karen Leon, is clean, open, light and airy; a place for thought, and for renewing your energy – a place where the most important objects in the space are the people that inhabit it. Natural elements are combined with contemporary furniture. Salvaged wood, plants, and natural stones form a light, fresh and calmly invigorating, yet edgy space. Diners can enjoy the comfort of Low Lounge Chair or Fin Dining Chair, both designed by Matthew Hilton for his eponymous brand, and manufactured by De La Espada.

Dinamo Design

Concept Design

The second of Swire's Chapter Hotels, The Magdalen Chapter, is set in one of the most iconic buildings in Exeter, The Edwardian West of England Eye Hospital. In keeping with the vision of Chapter Hotels, the hotel is locally inspired with its own unmistakeable personality. The historic building has been sensitively restored and offers a stunning mix of old and new. Almost every one of the 59 rooms is different, with many overlooking the walled garden and over to the Haldon Hills. The bar with curated library connects to the glass fronted lounge overlooking the contemporary gardens and terrace. Within the lounge, guests find comfort on furniture including Hepburn Sofa by Matthew Hilton.

The Magdalen Chapter Hotel

Located in the quaint village of Old Oakville just outside Toronto, this 50 seat eatery was created by Brayan Stoyanov of design studio, Stoyanov. Inspired by an evening in the Villa Lysis on the Island of Capri, the interior takes you to the coast of Napoli not just in atmosphere and design but in the flavours of the food. Built into the basement of the Town’s historic post office, vaulted marmorino ceilings envelop the guests as they dine from the comfort of custom designed bar stools and tables, and Matthew Hilton's Fin Dining Chair and Colombo Dining Armchair. Leathered marble bar tops bring back the feel of century-old weathered stone while the wood burning oven offers the senses complete fulfillment. Featured in Gestalten's 'Let's Go Out' book 2012. 

7 Enoteca and Pizzeria
Stoyanov

The Montpellier Chapter is located in Cheltenham, England and is the first of Swire's new Chapter Hotels brand. True to the vision of its creators, this 61 room hotel has its own personality, born from the local area and focuses on simplicity, honesty and quality. The Grade II listed building has been respectfully updated and a contemporary wing added by cutting edge architects using local materials and craftsmen, whilst the interior is punctuated by the 160-strong art collection curated by Central St Martin's College of Art and Design. The Restaurant boasts British favourites using seasonal produce, complemented by carefully chosen wines. The Montpellier Chapter includes Low Lounge Chair, Hepburn Sofa, Fin Dining Chair and I-Beam Side Table/Stool all by Matthew Hilton and Luna Tray Side Table from the De La Espada classic range.

The Montpellier Chapter Hotel

The John E Jaqua Academic Center for Student Athletes is a 40,000 square foot building for the NCAA-mandated academic services for student athletes. Located next to the office of admissions at Oregon Hall, the Jaqua Center is a steel and glass cubic structure with floor-to-ceiliing vison glass which allows natural daylight to flood to interior space. Designed by ZGF Architects LLP, the building is intended for introspection, study and learning. This concept is reinforced by the reflecting pool that surrounds the building on all four sides, as well as the Birch “forest” on the North side, both which provide a tranquil respite in an otherwise busy landscape. The interior makes extensive use of wood, bringing warmth to the modern design. Fin Dining Chairs by Matthew Hilton line the study tables next to the cafe area.

Winner of the 2011 Institute Honor Award for Interior Architecture.

ZGF Architects LLP

Pon headquarters in Amsterdam features a new boardroom level designed by Qua Associates. Based on openness and transparency, glass is used generously throughout from the exterior glass curtain facade to the interior walls and staircases. Additional materials include natural wood, metal and stone, reflecting the long-term stability of this family run company. The design includes a terrace with lounge, meeting rooms, coffee bar and indoor lounge. The indoor lounge features Box Sofa and Box Armchair by Autoban and Fracture Coffee Table by Matthew Hilton.

Qua Associates

Studioilse in collaboration with 6a Architects created the brand concept and design for modern coaching inn, The Olde Bell Inn in Hurley, Berkshire, England.In keeping with Studioilse's human approach to design, the common spaces are the heartbeat of the place. The buildings function almost like a village in itself; the main building for the overnight guests and locals, and the auxiliary buildings for private gatherings. Engagingly English, the inn features local chairs, cheese and food enjoyed in snug corners with open fires. In the dining room, guests can enjoy meals made from the best seasonal ingredients from local farmers, while resting upon Fin Dining Chair by Matthew Hilton.

The Olde Bell Inn